Aceasta tura este perfecta pentru o zi de iarna geroasa si senina. Este un traseu de altitudini mici, ce trece pe la cabane. Astfel, chiar daca este foarte frig, ceaiul si caldura salvatoare vor fi la indemana. Alegeti o zi senina, pentru ca locuri prin care veti trece sunt de o frumusete deosebita – un deliciu pentru iubitori de natura si fotografi.

Caracteristicile traseului


Timpul necesar: traseu de o zi. Timpul de parcurs depinde foarte mult de zapada, existenta urmelor, etc. In mod normal traseul nu trebuie sa ia mai mult de 10 ore.

Punct de plecare: gara Azuga.

Punct terminare: gara Busteni.

Dificultate, lungime: traseul de hiking fara dificultati tehnice. Vara ar fi incadrate in categoria „verde-albastru”. Adica, cu expunere inexistenta, domol. Iarna, insa, consider gradatia de hiking irelevanta datorita faptului ca zapada poate ingreuna mult parcurgerea, plus se adauga riscul de avalansa (pe care nu il putem elimina 100% niciodata atata timp cat avem zapada pe munte). Totusi, pe acest traseu riscul de avalansa este extrem de mic. Lungimea traseului 11-14 km (in functie de varianta de coborare aleasa)

Diferenta de nivel: Diferenta de nivel in urcare aproximativa, cumulata, 600 -700m.

Cele mai bune conditii: Pentru tura pe rachete – zapada proaspata afanata, adanca. Pentru tura la picior – zapada tasata, dupa ciclu dezghet/inghet, cu poteci batute. Va sfatuim sa alegeti o zi senina, atunci tura o sa fie intradevar de neuitat datorita frumusetii locurilor prin care veti trece. Este o tura conceputa special pentru fotografi:).

Orientarea. Usoara. Traseele sunt bine marcate. Va vor ajuta si hartile sau aplicatia Muntii Nostri.

Echipament: desi aceasta tura poate fi facuta la picior, este bine sa o faceti pe rachete de zapada (macar partial), mai ales daca zapada este proaspat cazuta. Inaintarea o sa fie mai usoara.

Surse de apa: raurile si izvoarele pot fi inghetate, nu va bazati pe aprovizionare cu apa de pe traseu. Aduceti un termos cu ceai fierbinte de minim 0,75l. Ceaiul poate fie turnat peste zapada adunata in cana, si astfel obtineti peste un litru de lichid caldut.

Cum se ajunge

Cu trenul din orice localitate pana la Azuga.

Cazare, mancare

Cazare: nu este cazul

Unde puteti manca: va recomandam cu drag sa mancati la Mama Oara, la Diham. NU va recomandam sa mancati la Gura Diham, care s-a transformat demult in punct de intalnire a cocalarimii de pretutindeni si „sari cu banu, boss”.

Traseul

Gara Azuga – traseu triunghiul galben, varianta pe culmea Grecului (nu pe vale!) #14 pe harta Muntii Nostri – saua Grecului – varful Leuca Mica – Diham Militar – cabana Diham – punctul rosu (20) in directia Pichetului Rosu – crucea albastra (45) pe Curmatura Armasarilor pana cabana Poiana Izvoarelor – banda rosie (11) inapoi pana Pichetului Rosu – triunghiul rosu (9) pana deasupra cantonului Silvic Valea Morarului – poteca nemarcata care coboara langa canton pana parcare langa Gura Diham – gara Busteni.

Deoarece traseul nu este unul foarte lung sau obositor, puteti porni la drum si pe la 9-9:30 dimineata. Dupa ce coborati din tren la gara Azuga, mergeti prin tunel (daca este necesar) sa ajungeti la cladirea garii. Daca stati cu fata la cladirea si va uitati in dreapta, o sa vedeti primul marcaj – triungiul galben – pe un stalp. Urmati marcajul: intai langa sine, apoi pe un drum forestier peste pod. Imediat ce drumul coteste la stanga sa intre in padure, o sa aveti pe dreapta un deal scurt si abrupt. Urcati acest deal si veti vedea aproape imediat marcaj triunghiul galben ce merge pe varianta pe culmea Grecului. Aceasta varianta, desi un pic mai lunga fata de cea din vale, este si mai sigura din punct de vedere al avalanselor, si mai frumoasa.

Prin padure pe culmea Grecului. Foto (c) Lili Bara.

Traseu merge prin padure, care intr-o dimineata senina, plina de zapada, arata minunat. Poteca este foarte circulata si deseori veti gasi variante cu urme batute, care deviaza usor de la traseu marcat. Nu este nicio problema sa alegeti o poteca batuta – va veti reinalni oricum cu marcajul mai spre saua Grecului.

Dupa aproximativ o ora si jumatate de mers (timpul depinde mult de zapada si de numarul fotografilor in grup), veti ajunge in saua Grecului. Un loc superb!

Saua Grecului. Foto (c) Ana Vasiliu

Poteca marcata merge spre dreapta pe o curba de nivel un pic mai jos de culmea matematica si intra in padure. Daca nu este ceata, va sfatuim sa deviati un pic de la traseul marcat, sa urcati dealul care este in fata voastra si apoi sa mergeti spre dreapta, in directia padurii (paralel cu marcajul), dar pe culmea despadurita. Privelistea este minunata!

Culmea despadurita. Foto (c) Lili Bara

Veti trece printr-o scurta „alee” prin padure, veti iesi din nou in gol si veti urca un mic varf, Leuca Mica.

Intrare int-o „alee” din padure. Foto (c) Lili Bara

Priveliste d pe vf. Leuca Mica. Foto (c) hikeclimbromania.eu

Coborare spre Diham Militar. Foto (c) Lili Bara

Apoi coborati tot pe o „alee” despadurita spre Diham Militar. Marcajele merg pe marginea padurii, tot timpul in paralel cu drumul vostru.

Dupa Diham Militar si mare turn cu antene este un stalp indicator care va arata drumul spre stanga, catre cabana Diham. Mai aveti doar 20 de minute de mers pe drum lat si batatorit pana cand ajungeti la cabana. Aici puteti poposi la primitoarea Mama Oara, faimoasa cabaniera de la Diham, care gateste atat de bine:).

Dupa popas, urcati inapoi dealul de la Diham si mergeti usor spre derapta si apoi drept pe marcaj punctul rosu in directia Pichetului Rosu.

Langa Diham, inceputul marcajului punctul rosu. Foto (c) Ana Vasiliu.

Dupa 20-25 de minute de mers trebuie sa prindeti marcajul crucea albastra, care desprinde din poteca cu ponctul rosu si merge in stanga si in sus peste Curmatura Armasarilor – alt loc desosebit de frumos cu privelistea panoramica spre Bucsoiu si Acele Morarului. Fiti atenti sa nu ratati locul unde incepe marcajul crucea albastra. Marcajele sunt pe copaci si, uneori dupa ce a nins viscolit, marcajele pot fi acoperite de petice de zapada.

Priveliste de pe Curmatura Armasarilor. Foto (c) Ana Vasiliu

Dupa ce coborati la cabana Poiana Izvoarelor (care este ba deschisa, ba inchisa, ba nu stim daca e sau nu e dechisa), mergeti la dreapta pe marcaj banda rosie pana cand ajungeti la Pichetul Rosu. Acolo (uitati-va la indicator) o luati in stanga si in jos pe marcaj triungiul rosu. Puteti cobora integral pe acest marcaj pana la caminul Alpin din Busteni. O varianta mai lunga, cu urcusuri si coborasuri.

Sau puteti merge o vreme pe triunghiul rosu, treceti de intrarea pe valea Morarului (un bolovan mare pe dreapta, pe care scrie MORAR), treceti de valea Bujorilor, mai mergeti un pic si dupa ceva copaci cazuti veti vedea o poteca nemarcata ce coboara in stanga. Va sfatuim sa mergeti pe aceasta poteca numai daca are urme batute! Poteca trece de cantonul Silvic si coboara fix la Gura Diham (atentie la caini).

De la Gura Diham puteti lua un taxi sau sa mergeti pe jos pana gara Busteni.

Mai multe poze din tura. Click pentru marire.