Faleza de catarare de la Stâncile Sfânta Ana este cea mai apropiata de Bucuresti si la care se ajunge foarte usor. Ea ofera incepatorilor cateva trasee scurte si usoare, dar si unul de 2 lungimi de coarda. Traseele au ancore solide si dese. Ambianta pe faleza este una foarte buna: privelisti minunate, pereti inalti si buni, stanca buna, masute si banci pentru odihna.

NB: Faleza poate fi aglomerata in weekend, in mod special in iunie-septembrie.

Caracteristicile traseelor

Locatie: Orasul Sinaia, Valea Prahovei. Detalii pentru acces la faleza in tabul „Cum se ajunge”.

Trasee

  • 3 trasee scurte de catarare sportiva. 15m lungime fiecare. 5a, 5a+, 5b.
  • Un traseu de 2 lungimi de coarda, gradul alpin 3B/5+.

Traseele scurte sunt echipate cu ancore bune, traseu de 2 lungimi (Hornul Suspendat) are si ancore bune, mai noi, dar si niste pitoane mai vechi.

Conditii bune: cand este uscat. Asteptati 1-2 zile uscate consecutive, dupa care puteti merge. Poate deveni canicular in zilele de vara.

Echipament.
Individual: casca, ham, espadrile, punga cu magneziu, coborator, anneau si 2 carabiniere (pentru auto asigurare pe Hornul Suspendat)
De grup: 2 corzi de 60m, 4-5 carabiniere, 10 bucle echipate (expresuri), 4-6 anneauri pentru regrupari pe Hornul Suspendat

Surse de apa: Este un parau in apropiere, dar ma indoiesc ca este foarte curat. Mai bine aduceti cu voi apa din oras.

Cum se ajunge

De la Bucuresti: cu tren pana Sinaia, sau cu masina pana la Sinaia. Harta Bucuresti – Sinaia cu masina pe DN1.

De la Brasov: cu tren sau masina pana la Sinaia. Cu masina: mergeti pe E60 prin Timisu de Jos, Timisu de Sus, Predeal, Azuga, Busteni, pana la Sinaia. Harta (cu masina).

Odata ce ajungeti in Sinaia trebuie sa mergeti pe DC134. Treceti de manastirea Sinaia, de hotelul Furnica, de panou ce indica inceputul parcului natural Bucegi si mergeti mai departe pe serpentine, pana cand ajungeti la o intersectie cu drumul pietruit, care merge la Poiana Stanii Regale (in dreapta). Puteti lasa masina aici si mergeti mai departe pe jos pe acest drum pietruit. In 5-7 minute de mers veti avea o ramificatie, care merge la stanga si sus – mergeti pe ea pana cand veti ajunge la faleza – un perete de stanca cu o mica bisericuta in pestera.

Cazare, mancare

Cazare: nu este cazul.

Unde puteti manca: restaurant hotelului Bucegi (pe DN1), restauratul la Cabana Schiori, restauratul la hotelul Anda.

Trasee scurte de escalada sportiva. Catarare usoara pe fete.

Foto (c) Raluca Vartan

Cele 3 trasee sunt marcate cu niste puncte colorate pe stanca, de la stanga la dreapta: albastru (5a), galben (5a+), rosu (5b). Le gasiti in extremitatea stanga a falezei, vis-à-vis de o banca. Protectia e buna: ancore relativ noi, cu o buna frecventa. Asta face cele 3 trasee un loc de joaca perfect pentru cineva care vrea sa incerce pentru prima data rolul de cap de coarda sau se catara prima data in mansa.

Cap de coarda trebuie sa aiba 8 bucle echipate pentru fiecare traseu (pentru orice eventualitate, nu imi pot aminti numarul exact de ancore pe fiecare traseu). Daca ati adus 2 corzi, puteti echipa 2 trasee simultan.

Cu toate ca traseul albastru este cotat ca fiind cel mai usor, eu am gasit traseul galben putin mai logic si mai usor de catarat pentru incepatori. Traseul rosu este cel mai dificil si are o traversare spre dreapta care poate pune probleme unui incepator.

Hornul Suspendat, traseul alpin 3B/5+, 2LC.

https://www.google.com/maps/dir/Bra%C8%99ov/St%C3%A2nca+Sf%C3%A2nta+Ana,+Sinaia/@45.50618,25.4512547,11z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x40b35b862aa214f1:0x6cf5f2ef54391e0f!2m2!1d25.6011977!2d45.6579755!1m5!1m1!1s0x40b316f5ee399d15:0x285040a5b0bcd9fe!2m2!1d25.5237293!2d45.360378!3e0

Hornul Suspendat si cele 3 regrupari. foto (c) Raluca Vartan

Hornul Suspendat este un traseu de 2 lungimi de coarda, cu grad alpin 3B si pasajul cel mai dificil cotat 5+ (UIAA).

Traseul este in centrul falezei, la dreapta celor 3 trasee scurte. Ca sa ajungeti la baza traseului, trebuie sa mergeti un pic in sus pe grohotis. Inceputul este marcat cu numele traseului scris pe stanca cu litere mari cu vopsea rosie.

Hornul Suspendat name written at the beginning of the route. Photo (c) Raluca Vartan

Hornul Suspendat scris cu rosu la inceputul traseului. Foto (c) Raluca Vartan

Desi traseul are 2 lungimi de coarda, noi l-am facut in 3 (adica cu 2 regrupari intermediare). In mod normal, traseul se face sau in coarda de 2, sau cu un lider si 2 secunzi. Noi insa l-am facut intr-un mod mai inedit :), in echipa de 3. Primul mergea cap de coarda, apoi aducea pe al doilea, care avea a doua coarda agatata de el, pe care apoi aducea pe ultimul membru a echipei. Un fel de „trenulet”.

Cap de coarda trebuie sa aiba 10 bucle echipate, 3-4 anneauri si 2-3 carabiniere pentru a amenaja regruparile, coborator. Fiecare din secunzi trebuie sa aibe: un anneau (pentru auto-asigurare in regrupari), 2 carabiniere, un coborator.

Prima lungime de coarda incepe foarte usor cu mersul-catarare (scrambling) pe niste trepte cu mult grohotis (atentie la casti! Cad pietre). In general, acest traseu este cunoscut ca fiind unul friabil. Pietrele cad destul de des. Din fericire, majoritate sunt mici.

Curand veti gasi primele pitoane pentru asigurari. Catarare devine un pic mai dificila si verticala pana la prima regrupare. Aceasta statie are 2 ancore solide si se afla in umbra unor mici copacei (foarte bine venita in zilele toride). Noi am facut o regrupare aici si am venit toti 3 pe mica platforma, de unde am continuat cap-schimbat. Dar de fapt, puteti sa va catarati mai departe, pentru ca prima lungime inca nu s-a terminat.

Inceputul traseului si prima regrupare „la copacei”. Foto (c) Raluca Vartan

De aici catararea devine din ce in ce mai grea. Intai veti intalni o fisura cu ancore pe partea dreapta.

Stem it like you mean it :). Foto (c) Raluca Vartan

Apoi vor urma cateva pasaje cu fisuri dar si cu catarare interesanta pe fete. A doua statie de rapel (sau prima, daca nu ati facut-o pe cea de „la copacei” are si ea 2 ancore solide pe o fata aproape verticala.

La dreapta, un pic mai sus de ancore, exista o mica platforma confortabila, unde va puteti odihni. Deasupra platformei incepe o fisura larga. Mai exista inca o fisura intre cea de la platforma si statia de rapel. Aceasta regrupare este adevratul inceput pentru a 2-a lungime de coarda.

Aceasta lungime este cea mai grea. O puteti aborda fie pe una dintre fisuri, fie direct pe fata aproape verticala, fix de la ancorele in care s-a facut regruparea. Aceasta portiune este cea cotata 5+. Este o catarare frumoasa de fata, dar veti avea si cateva mici platforme inierbate in cand din cand.

Crack and slab of the second pitch. Photo (c) Raluca Vartan

Fata cu niste trepte inierbate, fisura pe dreapta. Foto (c) Raluca Vartan

Intr-un final ajungeti pe o platforma inierbata, destul de larga, unde se amenajeaza ultima regrupare in 2 ancore solide.

De aici puteti cobora fie in rapel, fie pe o potecuta care se incepe dupa platforma (o sa vedeti niste cabluri si cordelina).

Daca aveti 2 corzi de 60m, le puteti lega si rapelati direct pana jos – pana pe grohotis. Cu o singura coarda veti face rapel pana a doua (sau chiar prima) regrupare si apoi pana jos.

Photo (c) Raluca Vartan