Atunci cand riscul de avalanse este mare la peste 1800m, ne putem orienta spre masivele mai mici si facem ture pe rachete de zapada. In functie de adancimea zapezii si lungimea traseelor, efortul depus poate varia intre „plimbare lejera” si „crancen” :). Aici prezentam trasee pentru hoinareala de 2 zile in masivele Piatra Mare si Baiului cu plecare din Predeal.

Caracteristicile traseului


Timpul necesar: trasee pentru 2 zile.

Punct de plecare si de terminare zi 1: Predeal, cartierul Cioplea, marginea padurii. Street view (de vara).

Punct de plecare zi 2: Predeal, cartierul Cioplea, marginea padurii. Street view (de vara).
Punct de terminare zi 2: gara Azuga.

Dificultate, lungime: trasee de hiking fara dificultati tehnice. Vara ar fi incadrate in categoria „albastre”. Adica, cu expunere foarte putina, domoale. Iarna, insa, consider gradatia de hiking irelevanta datorita faptului ca zapada poate ingreuna mult parcurgerea, plus se adauga riscul de avalansa (pe care nu il putem elimina 100% niciodata atata timp cat avem zapada pe munte). Asadar, traseul de prima zi este unul destul de lung. Intre 20 si 25 km (depinde de locul exact de pornire si cazare). Traseul de a doua zi este unul mai usor, avand numai 12-14 km.

Diferenta de nivel: ambele trasee au suisuri si coborasuri, nu va fi o urcare/coborare constanta. Diferenta de nivel in urcare aproximativa, cumulata, zi 1 – 1000m. A 2-a zi – 560m.

Cele mai bune conditii: Pentru ture pe rachete – zapada proaspata afanata, adanca. Pentru ture la picior – zapada tasata, dupa ciclu dezghet/inghet, cu poteci batute.

Orientarea. Usoara. Traseele sunt bine marcate. Va vor ajuta si hartile sau aplicatia Muntii Nostri.

Echipament: desi aceste ture pot fi facute la picior, este bine sa le faceti pe rachete de zapada, mai ales daca zapada este proaspat cazuta. Inaintarea o sa fie mai usoara.

Surse de apa: raurile si izvoarele pot fi inghetate, nu va bazati pe aprovizionare cu apa de pe traseu. Aduceti un termos cu ceai fierbinte de minim 0,75l. Ceaiul poate fie turnat peste zapada adunata in cana, si astfel obtineti peste un litru de lichid caldut.

Cum se ajunge

Cu trenul din orice localitate pana Predeal.

Cazare, mancare

Cazare: Daca faceti trasee in 2 zile consecutive, veti petrece o noapte in Predeal. Puteti folosi aproape orice vila / pensiune sau hotel pe care le gasiti pe Booking.com in Predeal. Cel mai bine este sa va cazati cat mai sus, in cartierul Cioplea, pe strada Libertatii sau strazi adiacente. Astfel veti ajunge repede pe traseu in a 2-a zi.

Unde puteti manca: sunt foarte multe restaurante in Predeal, in Cioplea. Nu putem recomanda nici unul, mancare fiind proasta peste tot:). Acum 5 ani erau 2 restaurante mai „rasarite”: la vila Robinson si la hotelul Predeal. Le puteti incerca.

Zi 1. Traseul Predeal – Piatra Mare si retur.

Predeal (gara sau Cioplea) –> punct albastru (traseu 7 pe harta Postavaru – Piatra Mare – Baiului in aplicatia Muntii Nostri) pana deasupra Poienii Stanei din Pietricica –> triungi albastru (traseu 22), ocol de Piatra Scrisa pana intersectia cu traseu banda rosie –> banda rosie (traseul 4) pana varful Piatra Mare –> banda rosie (traseul 4) pana intersectia cu traseul crucea rosie (traseu 8) –> stana de Sub Piatra Scrisa –> deasupra poienii Stanei din Pietricica –> continuam pana Predeal (Cioplea) pe traseul crucea rosie (traseu 8).

Harta Muntii Nostri cu traseu zi 1 marcat cu verde.

Cel mai bine este sa luati trenul care soseste la Predeal cel mai devreme – sa aveti toata ziua la dispozitie. Noua acest traseu ne-a luat 10,5 ore de mers sustinut pe rachete de zapada cu cateva pauze de masa scurte.

Cand ajungeti in gara la Predeal, puteti lua un taxi pana la Cioplea (costa aprox. 15 lei). Reperul este pensiunea #107, care este situata langa marginea padurii.

Daca va uitati spre padure, veti vedea imediat, pe primii copaci, 3 marcaje: punctul albastru, crucea rosie si banda rosie. Incepeti sa mergeti pe ele, intai pe un drum asfaltat, apoi intrand in padure. Dupa putin timp, traseul punct albastru se desparte de celalte 2 si coteste la stanga. Veti incepe o coborare pana pe valea Timisului Sec si un tunel feroviar, culmea, chiar functional. Un loc interesant pentru train spotters :).

Tunel feroviar de la traseu punct albastru. Foto (c) Alex Balmus.

Mergeti putin pe langa sine si intrati din nou in padure. De aici traseul va merge aproape tot timpul in urcare. In aproximativ jumatate de ora de mers o sa ajungeti intr-o poiana lunga cu privelistea minunata asupra Bucegilor. Se vad foarte clar Acele Morarului, releul Costila si Crucea Eroilor de pe Caraiman.

Priveliste spre Bucegi. Foto (c) Alex Balmus.

Reintrati in padure si urcati continuu pana intersectia cu trasee crucea rosie si triunghi albastru, urmati aceste 2 marcaje pana un loc numit „deasupra Poienii Stanei din Pietricica”. De aici veti continua pe marcaj triunghi albastru, cotind la dreapta.

Deasupra Poienii Stanei din Pietricica. Se vede Piatra Scrisa. Traseul triunghiul albastru merge spre dreapta. Foto (c) Alex Balmus.

ATENTIE! Aceasta portiune de traseu este mult mai putin frecventata (si mai lunga) decat crucea rosie, care urca direct spre varful Piatra Mare. Daca zapada este mare si nu aveti rachete, fiti pregatiti sa faceti poteca intr-un strat adanc, neatins. Aceasta portiune este una pe care rachetele de zapada isi dovedesc utilitatea. Daca le aveti, veti inainta usor si cu placere.

Alta mentiune importanta este ca spre final acestei portiuni de traseu, sub niste pereti inalti de stanca, exista cateva valcele care fac culoare de avalansa perfecte. Daca alegeti sa mergeti pe triunghi albastru este foarte important sa urmariti vremea si conditii de zapada cu 7-5 zile inainte de tura, dar si direct pe traseu! Daca vedeti ca ati prins zapda instabila, placi de vant, etc., fie alegeti sa continuati pe crucea rosie pana la varf (un traseu mult mai sigur), fie incercati cu prudenta sa parcurgeti triunghi albastru pana la valcele, si va intoarceti, daca nu va place zapada de acolo.

In conditii bune de zapada, traseul triunghiul albastru merita parcurs din plin, pentru ca intodeauna merita sa va abateti de la poteci pe care merge toata lumea si sa faceti ceva un pic mai diferit. Pe deasupra, traseul ofera o priveliste superba spre muntii Neamtului. UPD, am primit o informatie de la ghid montan Andrei Badea:

In poza [de mai jos] cu creasta Neamțului, [se vad] următoarele vârfuri, de la stânga: Paltinu, Neamtu, Stevia si Rusu. In primul plan imediat avem Culmea Retevoi, apoi Valea Azugii, cu ceata pe ea.

Priveliste spre muntii Neamtului. Foto (c) Alex Balmus. Click pentru marire

Traseul merge pe curba de nivel prin padure, apoi coteste spre stanga si iese intr-o deschidere deasupra unei mici vai cu priveliste minunata. Aici puteti poposi pentru pranz. Apoi urmeaza un scurt urcus pe un deal despadurit cu cativa stalpi de marcaj, iar traseu continua tot spre stanga mergand pe o curba de nivel sub pereti de stanca.

Spre portiunea cu valcele. Foto (c) Alex Balmus.

Atentie – in aceasta zona se afla acele valcele care pot fi periculoase atunci cand zapada este instabila. Daca zapada este mare, poteca se transforma intr-o panta destul de inclinata ce traversaza valcelele. Trebuie sa mergeti cu atentie, pentru ca rachetele de zapada aluneca usor pe astfel de pante. Ajutati-va cu bete de trekking (sau piolet, daca l-ati luat). Daca nu aveti bete de trekking, luati macar un bat de brad din padure sa va tineti de el in timp ce traversati pante.

Panta inclinata si valcele. Foto (c) Alex Balmus.

Portiunea cu pante nu este lunga. In curand poteca se mai indreapta si iese pe o coama, intersectand traseu banda rosie, ce vine de la cabana Piatra Mare (dreapta) spre varful Piatra Mare (stanga). Deci, trebuie sa o luati la stanga.

Continuati pe banda rosie care urca prin Piatra Pisicii (?), un mic horn deschis, iese pe platou si merge pe varf. De pe varf coborati tot pe banda rosie pana intersectia cu traseu crucea rosie (coborand, veti coti spre dreapta in directia stanei de Sub Piatra Scrisa, care se vede de sus).

Coborand de pe varful Piatra Mare in directia stanei de Sub Piatra Scrisa. Foto (c) Alex Balmus. Click pentru marire.

Apoi veti cobora tot timpul pe traseul cu marcaj crucea rosie: langa stana de Sub Piatra Scrisa, prin mic horn pana deasupra poienii Stanei sub Pietricica (intersectia cu traseul triunghi albastru). Veti intra in padure si veti merge intai pe poteca si apoi pe un drum forestier pana cartierul Cioplea, Predeal. Deoarece traseul de pana acum a putut fie deja destul de solicitatnt, trebuie sa va pregatiti mintal pentru o bucata finala lunga si predominant in urcare (lina). Cel mai probabil veti face macar o parte din crucea rosie pe intuneric. Este bine sa va uitati in cand din cand pe harta sau aplicatia Muntii Nostri, pentru ca traseul are cateva ramnificatii (e.g. spre Susai). Trebuie sa alegeti cea mai scurta si directa varianta.

Variante de traseu de intoarcere dupa varful Piatra Mare.

Puteti opta pentru 2 variante de intoarcere:

Varinata mai scurta:
Banda rosie spre stana de Sub Piatra Scrisa –> crucea rosie pana la intersectia cu punct albastru –> de aici fix asa cum ati venit, pe punct albastru pana la tunel feroviar si apoi urcare spre Cioplea.

Varinata mai interesanta:
Banda rosie spre stana de Sub Piatra Scrisa –> apoi spre dreapta pe traseu banda albastra (#6) ce merge deasupra canionului Tamina si coboara in Timisu de Sus. Pentru aceasta varianta este bine sa va uitati intai la mersul trenurilor, pentru ca va trebui sa luati un tren personal (Regio) de la halta Timisu de Sus pana la Predeal. Aceasta varianta poate fi folosita si ca o varianta alternativa de urcare. Atunci veti face traseul in sens opus celui descris: halta Timisu de Sus (cu tren) —> banda albastra pana la stana –> cruce si banda rosie pana la varf –> banda rosie pana la intersectie cu triunghi albatru –> triunghi albastru pana deasupra poienii Stanei Pietricica –> crucea rosie pana la intersectie cu punct albastru –>punct albastru pana la Cioplea, Predeal.

Zi 2. Traseul Predeal – Clabucetul Taurului – gara Azuga.

Acest traseu este mai usor si mai scurt decat cel din ziua 1. Un traseu de relaxare. Daca o sa aveti noroc sa-l faceti intr-o zi senina, va veti bucura de privelisti de vis spre Bucegi. Insa nici intr-o zi mai noroasa nu este rau.

Aici va propunem o scurtatura placuta pentru a ajunge pe traseu. Incepeti sa mergeti din cartierul Cioplea pe un drum asfaltat langa cele trei marcaje din ziua precedenta: punctul albastru, crucea rosie si banda rosie. Dar nu intrati in padure, ci continuati tot pe drumul asfaltat drept si in sus. Este o cotitura la dreapta si in jos dupa ultimele case, o ignorati si mergeti drept. In curand drumul va face o cotitura spre dreapta. Veti merge pe drum asfaltat in sus pana o cotitura pronuntata la stanga. Veti vedea un perete de piatra pe dreapta, continuati pana cand acest perete se termina. Mergeti inca 100-200 m. si uitati-va cu atentie spre dreapta. La moment dat veti vedea o poteca clara pe dreapta, perpendiculara cu drumul de asfalt, ce intra in padure. Uneori are si urme deja batute. Daca este inzapezita, poate avea aspect unui valcel. Continuati pe aceasta poteca. Veti merge foarte putin 50-70m, si va veti intersecta cu un traseu turistic Muchia Susaiului, marcat cu o cruce albastra (#24 pe harta Postavaru – Piatra Mare – Baiului in palicatia Mntii Nostri).

Scurtatura pe harta Muntii Nostri. Loc de trecere de pe drum asfaltat pe poteca turistica este marcat cu cercul rosu. Click pentru marire.

Scurtatura pe harta OSMand Maps. Loc de trecere de pe drum asfaltat pe poteca turistica este marcat cu cercul rosu. Click pentru marire.

Traseul este placu si domol. Intai merge prin padure in urcare, apoi coboara pana la partia Cocosului din Predeal si urca pe marginea partiei pana la statia de telescaun. Incercati sa mergeti cat mai pe margine, fara sa deranjati zapada de pe partie sau pe skiori. Odata ce ajungeti la statia de telescaun, puteti bea un ceai cald la chiosc.

Spre cabana Garbova. Foto (c) Alex Balmus

De la statie de telescaun continuati pe traseu marcat cu triunghi albastru (#10) in directia cabanei Garbova. Pana cabana urmeaza iara o coborare. La cabana traiesc 6 caini flocosi si prietenosi, plus unul mai putin flocos si rau. Apropiati-va cu grija. Cei flocosi se imbie cu vorba buna si vin toti la smotocit. Cel maro, rau, latra incontinuu. Din relatarile altor drumeti, am inteles ca acesti caini nu sunt „la datorie” tot timpul, mai si lipsesc.

Catei de la cabana Garbova. Foto (c) Alex Balmus

Dupa cabana urmeaza ultimul urcus al traseului, teoretic nemarcat, pana la varful Clabucetul Taurului. Spun „teoretic” nemarcat, pentru ca de fapt va puteti ghida dupa stalpi care va anunta ca traseul pe care mergeti este unul nemarcat 🙂 . Tineti coama si veti ajunge pe varf in 40 de minute – o ora, in functia de adancimea zapezii. Pe aceasta portiune rachetele de zapada si-au dovedit utilitatea din nou.

Dupa varf coborarea este continua chiar pana la gara Azuga. Ca sa va intoarceti pe traseu marcat, mergeti tot pe coama pana marginea padurii, apoi luati in dreapta pe o poteca (se vede bine) pana intersectia cu marcaj triunghi albastru (#10) si coborati pe el.